Dierenzoeker op TV

Het Klokhuis heeft tv-uitzendingen gemaakt over allerlei dieren die je in je eigen straat kan tegenkomen.

Dierenzoeker

Er bestaan duizenden diersoorten. Als je een beestje in de natuur tegenkomt, hoe weet je dan welk diertje het is? Maurice heeft op zijn smartphone de gloednieuwe Dierenzoeker. Samen met een bioloog en de Dierenzoeker gaat hij op pad. Wat komen ze tegen? Ze laten in ieder geval het verschil tussen een zweefvlieg en een wesp zien!

Bekijk de aflevering
December: Winterslaap

Dolores legt uit waarom sommige dieren een winterslaap houden. Daarvoor gaat ze onder andere naar de egelopvang in Naarden en naar de universiteit van Groningen, daar doen ze onderzoek naar winterslaap.

Bekijk de aflevering
November: Pissebedden

Lisa maakt een natuurdocumentaire in de achtertuin. Onderwerp? De pissebed. Van pissebeddenonderzoeker Matty krijgt ze alles te horen over de wondere wereld van dit intrigerende beestje. Waarom heeft een pissebed, net als een vis, kieuwen? Hoe ademen pissebedden en hoe kun je zien of ze zwanger zijn? Rare naam trouwens; pissebed. Of bestaan er nog andere namen?

Bekijk de aflevering
Oktober: Vogeltrek

Ieder jaar weer is er in ons luchtruim sprake van een massale verhuizing. Vogeltrek. Vanuit het hoge noorden arriveren veel vogels in Nederland om hier te overwinteren. Andere vogels vertrekken juist weer naar warmere streken. Met een high-speed camera kunnen we zien hoe die vogels hun vleugels gebruiken om enorme afstanden af te leggen. Lisa krijgt te zien hoe die vogeltrek in kaart wordt gebracht. Met de ouderwetse methode van vogelringen, maar ook met supermoderne minizenders die elke vliegbeweging kunnen volgen.

Bekijk de aflevering
September: Spinnen

Er zijn maar liefst 600 spinnensoorten in Nederland. Hoogste tijd om te onderzoeken welke spinnen er om ons heen rondkruipen. Spinnendeskundige Peter legt aan Dolores uit hoe je een spin herkent, hoeveel ogen hij heeft, hoe hij voelt en ruikt en hoe hij zijn web maakt.

Bekijk de aflevering
Augustus: Slakken

Maurice gaat op slakkensafari. Met prachtige close-ups legt hij uit hoe slakken kruipen, eten en poepen. In Naturalis hebben ze een enorme slakkenverzameling. Ze kweken er ook slakken voor onderzoek. Krijgen we dan ook nog parende slakken te zien?

Bekijk de aflevering
Augustus: Teken

Een teek die besmet is met de borelia-bacterie kan de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt?

Bekijk de aflevering
Juli: Steekmuggen

Waarom wil een mug ons toch steken? Mustafa doet onderzoek naar steekmuggen. Wat voor soort muggen zijn er, waar leven ze en hoe, waar en waarom steken ze?

Bekijk de aflevering
Juni: Bijen

Veel groente- en fruitsoorten zouden zich niet voort kunnen planten zonder bijen. De honingbij leeft in kolonies van zo'n 50.000 individuen. Hoe is zo'n kolonie georganiseerd?

Bekijk de aflevering
Juni: Kevers

Bart gaat het veld in met keverkenner Oscar. Ze vangen kevers in het veld, uit de bomen en in het water en komen zo allerlei keversoorten tegen!

Bekijk de aflevering
Mei: Vlinders

Maurice probeert vlinders te vangen in het bos, maar dat valt niet mee. Hij roept de hulp in van Annette van de Vlinderstichting. Zij weet precies waar ze in het bos te vinden zijn. Weten wat voor dier je zelf gevonden hebt?

Bekijk de aflevering
April: Amfibieën

Hoe is het met de stand van de amfibieën in ons land? Bart gaat het vragen bij een amfibieën teller. Verder gaat met z'n schepnet in een sloot op zoek naar amfibieën . Zal hij wat vinden?

Bekijk de aflevering
Maart: Mieren

Hoe leven mieren? Bart gaat naar een soort mierenboerderij en legt met nagebouwde mierennesten uit hoe mieren leven. Want hoe slaan ze hun eten op en waar laat de mier z'n afval?

Bekijk de aflevering
Februari: Ooievaar

Mustafa bekijkt een echt ooievaarsnest van dichtbij. Hoe ontwikkelt een ooievaarsjong zich eigenlijk? Mustafa wil ook nog een ooievaarsnest op de kerktoren bekijken. Maar hoe kom je zo hoog?

Bekijk de aflevering
Januari: Stadsvogels

Welke vogels leven in de stad? Maurice gaat met een bioloog op zoek naar stadsvogels. Natuurlijk vinden ze duiven op de Dam, maar welke vogels vliegen er nog meer door onze steden?

Bekijk de aflevering